• Latest news

Ո՞ր հիվանդության դեպքում տանձ ուտելը ցանկալի չէ

5 հունվարի, 2019  22:38

Տանձը մեծ տարածում ունի իր նուրբ համի եւ անուշ հոտի շնորհիվ։ Մինչդեռ սույն մրգի օգտագործումն օգտակար է բնավ ոչ բոլորի համար։Տանձը պարունակում է 10% շաքար, 0.3% դաբաղանյութեր, 2.6% բջջանյութ։ Բացի այդ, այն հարուստ է В, С, Е, К վիտամիններով, ինչպես նաեւ В խմբի վիտամիններով։ Դրանում կան միկրոէլեմենտներ՝ կալիում, նատրիում, ֆոսֆոր, երկաթ, կալցիում, պղինձ, մագնիում, ցինկ։ Կան նաեւ ճարպաթթուներ (հարուստ, մոնո-ոչ հարուստ եւ պոլի-ոչ հարուստ)։

Տանձի հյութը եւ թուրմն օգտագործվում են որպես միզամուղ միջոցներ, դրանք նշանակում են միզաքարային հիվանդության ժամանակ։ Չորացրած տանձի թուրմը խորհուրդ է տրվում օգտագործել տենդի, հազի եւ փորլուծության ժամանակ։ Հատկանշական է, որ պնդացնող հատկություններն առավել արտահայտված են վայրի տանձի մեջ, որոնցում դաբաղանյութերի պարունակությունը հասնում է մինչեւ 20%-ի։

Այսքանով տանձի օգտակար հատկությունները չեն ավարտվում։ Ընկերակցության Գիտական եւ արդյունաբերական հետազոտությունների կազմակերպության (Ավստրալիա) գիտնականները պարզել են, որ ասիական տանձն օգնում է մեղմել զարթխումի ախտանշանները։ ԱՄՆ Լուիզիանայի համալսարանի փորձագետների տվյալներով՝ տանձի կանոնավոր օգտագործումը կանխում է ավելորդ քաշ հավաքելը։

Հյուսիսային Դաքոթայի հետազոտողներն, իրենց հերթին, եկել են այն եզրահանգման, որ տանձը օգտակար է հիպերտոնիայի եւ հիպեգլիկեմիայի ժամանակ։

Բայց կա մեկ «բայց». տանձի մեջ քարոտ բջիջների առկայության պատճառով մրգի փափկամսի օգտագործումը ցանկացած ձեւով ցանկալի չէ աղեստամոքսային որոշ հիվանդությունների, մասնավորապես ենթաստամոքսային գեղձի հիվանդության ժամանակ։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Վստահու՞մ եք արդյոք ժողովրդական բժշկությանը։
Այո, գրեթե միշտ ժողովրդական բժշկությանն եմ դիմում։
Որոշ ճիշտ բաներ ժողովրդական բժշկության մեջ երեւի կան։
Ոչ, միայն գիտահեն բժշկությանն եմ վստահում։