• Latest news

Ո՞ր նախաճաշն է առավել օգտակար դիաբետիկներին

13 ապրիլի, 2019  12:37

2-րդ տիպի դիաբետով մարդիկ պետք է ուշադիր մոտենան նախաճաշի մթերքների ընտրությանը, պնդում  է Բրիտանական Կոլումբիայի համալսարանից Ջոնաթան Լիթլը: Դիաբետիկներին չեն համապատասխանում սովորական շիլան կամ փաթիլները, քանի որ ածխաջրեր շատ են պարունակում: Իսկ ահա, նախաճաշի համար ձվի ընտրությունը լավ ընտրություն է, կարծում է մասնագետը:

Մասնագետների խոսքով՝ դիաբետն ավելի հեշտ է վերահսկել, եթե նախաճաշը ճարպերով հագեցած է եւ ունի ածխաջրերի ցածր մակարդակ:

Անցկացվել է երկօրյա փորձ: Կամավորներին առաջին օրը տվել են ձվածեղ, իսկ երկրորդ օրը՝ մրգով վարսակաձավար: Ճաշը եւ ընթրիքը ոչ մի բանով չեն տարբերվել: Ընդ որում՝ կամավորները օրվա ընթացքում սարք են կրել, որը հետեւել է արյան մեջ  շաքարի մակարդակին: Նրանք նաեւ պատմել են, թե որքան քաղցած են եւ որքան հաճախ է առաջանում ինչ-որ քաղցր կամ աղի բան ուտելու ցանկությունը:

Պարզվել է, որ ածխաջրերի ցածր մակարդակով նախաճաշը լիովին ճնշել է սնունդն ընդունելուց հետո շաքարի մակարդակի բարձրացումը: Եվ սա թույլ է տվել օրվա ընթացքում ավելի լավ պահպանել շաքարի նորմալ մակարդակը: Իսկ շաքարի մակարդակի մեծ տատանումները, ինչպես հայտնի է, վնասում են անոթները, աչքերը, երիկամները: Նաեւ այն օրը, երբ ձվածեղ են տվել, կամավորները չեն գանգատվել, որ քաղցած  են եւ քաղցրի ձգտում ունեն:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում

loading...

  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Դուք որքա՞ն փող եք պատրաստ ամեն ամիս նվիրաբերել քաղցկեղով հիվանդների օգնության համար:
2500 դրամ
5000 դրամ
10 000 դրամից ավելի
Ոչ մի